Ratha-yatra Szekérfesztivál 2018

RECEPTEK



Halava
Hozzávalók:
3 ek kókuszolaj
1,5 dl búzadara
6 dl víz (négyszerese a búzadarának)
3 dl cukor (kétszerese a búzadarának)
Elkészítés:
A kókuszolajat felhevítjük, majd lassú tűzön pirítjuk a búzadarát. Közben a vizet és a cukrot felforraljuk és hozzá adjuk a már szép barnára pirult darához. Ízesíthető gyümölcsökkel - a keményebb gyümölcsök (pl. alma) főzést igényelnek, így érdemes a cukros vízzel forralni. További ízesítések: kakaópor, fahéj, sáfrány, magok és kombinációk. (pl. szilvás-fahéjas, kakaós-narancsos.)



Vegán édesrizs

Hozzávalók:
200 g kókusztejszín
200 g mandulatejszín
1 dl cukor
2-3 ek rizs
2 kk vaníliás cukor
Elkészítés:
A rizst átmossuk, majd bő vízben megfőzzük egy csipet sóval. Közben a tejszíneket elektromos habverővel felhabosítjuk, amennyire csak engedi a tejszín. Utána hozzá adjuk a cukrokat és a megfőtt, lehűtött rizst. Gyümölcsökkel ízesíthető még.
Tipp: ha csak kókusztejszíned van, akkor mandulatejet is használhatsz a mandulatejszín helyett.



Malpua




Hozzávalók:
Tészta:
2 db banán vagy 1 csésze mangópép
30 dkg liszt
1 kk sütőpor
2 dl mandulatej
1 kk őrölt kardomon
1 kk (őrölt) édeskömény
Cukorszirup:
2 csésze cukor
1 csésze víz
2 csipet sáfrány és a végén 1-2 ek rózsavíz
kókuszolaj
Elkészítés:
Palacsintasütőn olajt hevítünk és a tésztából evőkanál segítségével ellipszis formákat sütünk . Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd beáztatjuk a cukorszirupba a tésztákat, és alaposan lecsöpögtetjük.

Laddu




Hozzávalók:
25 dkg csicseriborsó liszt
25 dkg Alsan bio margarin vagy 20 dkg kókuszolaj
15 dkg porcukor
2 kk vaníliás cukor
+ízesítés (pl. puffasztott rizs, darált dió…)
Lassú tűzön megolvasztjuk a margarint majd hozzáadjuk a csicseriborsó lisztet és pirítjuk, jó lassan. Szép sötét barnára pirítsuk, egy kicsit legyen folyós. Kicsit hagyjuk hűlni és utána keverjük bele a porcukrot és a vaníliás cukrot, illetve az ízesítésre szánt magvakat. Lehet golyókat is formálni, de a lapos laddu az igazi. Lapítsuk tepsire, tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.



Bibisan piskóta, avagy a védikus piskóta




Hozzávalók:
125 g cukor
150 g olvasztott kókuszolaj
150 g kókuszreszelék
130 g vágott, magozott datolya
80 g mazsola
150 g darált dió vagy kesudió vagy a kettő együtt J
155 g liszt (lehet barna, fehér, illetve hajdina és akkor ekadasis és/vagy gluténmentes is! J/
2,5 kk sütőpor (ha ekadasisra csinálod, érdemes lecsekkolni a port,mert lehet benne fehérliszt!)
280 g méz vagy ghur
200 g kókusztejszín
mandulatej (amennyit felvesz)

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük és annyi mandulatejet adunk a tésztához, hogy piskóta állaga legyen. Lisztezett-olajozott tepsiben süssük, előmelegített sütőben. (180°C) Sütési idő: kb. 40-50 perc. Ha kihűlt, lehet porcukorral vagy csokimázzal (házi készítésű!) díszíteni a tetejét.



Gadzsa




Hozzávalók:
Tészta:
35 dkg liszt
½ kk só
½ kk cukor
2.5 ek kókuszolaj
1.8 dl langyos víz
Szirup:
1.5 ek rózsavíz
3dl víz
35 dkg cukor
kókuszolaj
kukoricakeményítő
4 ek apróra vágott pisztácia (vagy dió)

Elkészítés:
A tésztát összegyúrjuk, állni hagyjuk 30-50 percet. 3 egyenlő részre osztjuk a tésztákat és liszten ugyanakkora és ugyanolyan formájú vékony lapokat nyújtunk belőlük. A lapok tetejét kókuszolajjal megkenjük és utána leszórjuk kukoricakeményítővel. Ráhelyezzük a következő lapot és mindegyik tetejét ugyanígy megkenjük. Ezután feltekerjük a tésztát és kb. ujjnyi vastagságra vágjuk. Ezeket kinyújtjuk és kókuszolajban sütjük. A kisült tésztákat a cukorszirupba áztatjuk, lecsöpögtetjük és a végén az apróra vágott pisztáciával megszórjuk.



Datolyagolyó




Hozzávalók:
40 dkg datolya
1 csipet sáfrány
0.5 ek cukor (elhagyható)
2 ek kakaópor vagy karobpor
1.5 ek kókuszreszelék
2-3 marék mag (dió, mandula, kesudió, pisztácia… )
víz
Elkészítés:

A datolyát kimagozzuk, és apróra vágjuk. Főzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a sáfrányt és a cukrot. (Nagyon édes datolya esetén nem szükséges cukrozni). Ha a datolya megpuhult,akkor botmixerrel turmixszoljuk és adjuk hozzá a kókuszreszeléket és a kakaóport (vagy karobot, de a kakaó sokkal finomabb. Karob ekadasin praktikus helyettesítő J ) Főzzük tovább, amíg karamellaszerű ragacsos állaga nem lesz. Amíg a datolyát csináljuk praktikus a magokat megpirítani a sütőben és ledarálni. Ennek a felét hozzáadjuk a datolyamasszához és a többi daráltmagban átforgatjuk a kigolyózott masszát. Nagyon egészséges, nagyon finom és nagyon mindenmentes J

Mandulabörfi

Hozzávalók:
30-40 dkg mandula
1 kk fahéj
Szirup:
fél csésze víz
¾ csésze cukor

Elkészítés:
A natúr mandulát lisztszerűre őröljük. (Ha nem tudjuk leőrölni, akkor mandulalisztet is használhatunk). Ehhez hozzáadjuk a fahéjat. Elkészítjük a cukorszirupot és ha elkészült, akkor apránként a mandulához adagoljuk. Nem baj, ha nem fogy el a cukor szirup. Az állaga ne legyen se túl száraz, se túl folyós. Ha megkaptuk a kívánt állagú édességet, akkor már csak formáznunk kell.



Datolyatekercs



Hozzávalók:
mandula börfi
datolya golyó magok nélkül

Elkészítés:
Az előző két receptből szuper kombinációt készíthetünk. Annyi csupán a teendőnk, hogy a datolyamasszához nem teszünk magokat. A kész masszákat ki kell nyújtani. Érdemes fólián végezni, különben leragad és nem tudunk vele dolgozni. Először a mandulabörfit nyúltjuk két fóliaréteg között. Ha ez kész, akkor leszedjük a felső fólia réteget és rákenjük a datolyamasszát. Erre visszarakhatjuk az előző fóliadarabot és rányújtjuk a mandulára. Ha ez kész, akkor feltekerjük és egy damil segítségével feldaraboljuk. Trükkös, látványos, finom.



Márványos keksz
32 dkg liszt
4 ek kakaópor v. karob
2 tk sütőpor
30 dkg kristálycukor
10 dkg növényi margarin
5-6 ek mandulatej (amennyit felvesz, annyival összegyúrjuk)
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 30 percig hűtőbe rakjuk pihentetni a tésztát. Utána golyózzuk, és beleforgatjuk porcukorba, 180 °C-on 10-12 percig sütjük.



Répahalava
0.5 kg répa
8 dkg kókuszolaj
2 dl növényi tej vagy víz
2,5 dl cukor
őrölt kardamom, sáfrány ízlés szerint



Vaníliás kifli, vagy hókifli
0,5 kg liszt
40 dkg margarin
20 dkg porcukor
20 darált dió
Sütés után vaníliás porcukorba forgatjuk.



Marcipános keksz
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
20 dkg marcipán
40 dkg liszt
4 ek joghurt (vagy kókusztejszín)
Olyan állagúra kell gyúrni, hogy nyomózsákból lehessen nyomni. 160 °C-on 10 percig sütjük.



Karácsonyi mézeskalács
30 dkg liszt
5 dkg rétesliszt
10 dkg porcukor
mézes fűszerkeverék (őrölt fűszerek:fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, kardamom, ánizs)
A következő alapanyagokat összemelegítjük és a száraz anyagokhoz adjuk:
15 dkg méz
6 dkg kókuszolaj (nem jó a margarin!)
2 ek kókusztejszín
A végén a tűzről levéve 1 tk szódabikarbóna, 1 tk sütőpor
Szükség esetén még folyadékot adhatunk hozzá. Pihenni hagyjuk a tésztát (lehet egy éjszaka is), majd 180 °c-on sütjük kb 10-12 percig.



Fahéjas zabpelyhes keksz
0,5 kg liszt
20 dkg zabpehely
30 dkg cukor
2 kk szódabikarbóna
2 kk sütőpor
4 kk fahéj
A következőket összemelegítjük:
30 dkg margarin
6 ek méz
10 ek tej (vagy amennyit felvesz)
Ezeket összegyúrjuk, pihentetjük min. fél órát, lapított golyókat formálunk belőle és 180 °c-on 12 percig sütjük.



Kókuszos keksz:
35 dkg liszt
25 dkg margarin
30 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
1 csomag sütőpor
2 ek kókusztejszín (vagy amennyit felvesz)



Fűszeres sós keksz
20 dkg liszt
10 dkg margarin
1,5 kk szódabikarbóna
1 kk só
1 ek fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring)
3-4 ek víz

Nimkin (sóskeksz)
20 dkg liszt
2,5 ek margarin (olvasztott)
0,5 kk só
1 kk édeskömény
+víz
Összegyúrjuk, pihentetjük, kis keksz lapokat formálunk belőle és 10-15 perc alatt megsütjük.


Sakarpara (sós keksz)
20 dkg liszt
1 kk só
1 kk mák
3 ek növényi margarin
+langyos víz



Hacsapuri (töltött puri sütőben)
Tészta:
2,5 dl növényi joghurt v. kókusztejszínbe fél csomag sütőpor elkeverünk és hozzáadunk lisztet, amennyit felversz
5 dkg olvasztott margarin
2 kk só
Töltelék:
Főtt tört krumpli, só, bors, hing, reszelt gyömbér, chili



Fűszeres puffasztott rizs
Megpirítjuk olajon a kesudiót, curry levelet, hinget.  Levesszük a tűzről, hozzákeverünk chiliport, a sót és a puffasztott rizst.

 

Letöltés (MP3)

This is Soul Kirtan - Hare Krishna Mantra
(09:06, 21.8 MB)

Kirtaniyas - Nitai Gauranga feat MC Yogi - Festival of Colors
(05:03, 12.1 MB)

Prayers to Lord Jagannath - Kadacit Kalindi Tata Vipina
(14:17, 34.3 MB)
Kapcsolat

Főszervező:
Nilamani Csakravarti Dászi
+36 30 530 6371
Sajtókapcsolatok:
Fodor Kata
+36 30 336 7171

HíRLEVÉL FELIRATKOZÁS

* a mezők kitöltése szükséges